Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden, tevens is het profiel door grotere lamellen anders dan de zomerband. Hierdooor presteren winterbanden beter dan zomerbanden bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en sneeuwmodder. Wij raden winterbanden onder uw auto dan ook ten strengste aan tussen 1 Nov en 15 April.

Winterbanden zijn te herkennen aan dit symbool op de band.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Duitsland:

In Duitsland is het verplicht de auto uitrusting aan de weersomstandigheden aan te passen. De Duitse wet verstaat onder winterse omstandigheden: gladheid door sneeuw, ijzel, sneeuwmodder en gladheid door rijp- of ijsvorming. Er is geen periode bepaald waarin winterbanden verplicht worden gesteld.

Daarnaast dienst u auto ook winters te zijn uitgerust met bijvoorbeeld de juiste ruitenwisser, ruitensproeiervloeistof en koelvloeistof. Gaat u de bergen in, neem dan absoluut sneeuwkettingen mee, ook buiten het seizoen is dit raadzaam.

Bij het niet voldoen aan de gestelde winterse eisen kunt u een boete riskeren tussen  € 40,- en € 80,- en 1 strafpunt.

Bij onze Oosterburen zijn all weather banden en winterbanden met het sneeuwvlok symbool, M+S toegestaan. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt tenminste 4 mm.

Noorwegen:

In Noorwegen is het verplicht om op winterbanden te rijden als de weersomstandigheden hiernaar zijn.  Bij een aanrijding zonder winterbanden bij gladheid kan ertoe lijden dat u sneller aansprakelijk wordt gesteld. Tevens zijn sneeuwkettingen en spijkerbanden hier toegestaan.

Polen:

In Polen bestaan eer nog geen vaste regels voor het gebruik van winterbanden, doch zijn winterbanden wel aan te raden, maar geen verplichting.  Op sommige wegen wordt de verlichting van sneeuwkettingen aangegeven.  Laar u niet misleiden door deze regels, een wettelijke bepaling in Polen zegt namelijk dat andere weggebruikers en passagiers geen gevaar mogen lopen. Bij slechte weersomstandigheden is het dan nog maar de vraag of u hiermee wegkomt als u een ongeluk maakt met zomerbanden in de sneeuw.

Oostenrijk:

Tussen 1 november en 15 April bent u bij winterse weersomstandigheden verplicht om winterbanden onder uw auto te hebben. Dit kan ook in de andere jaargetijden op bepaalde bergwegen verplicht worden gesteld. 4 mm profiel is het minimum wat aan de banden moet zitten. Bij het overschrijden van een bepaald gewicht, is zelf 5 mm vereist.  De boete bij het niet voldoen van gestelde eisen kan uiteenlopen tussen € 35,- en 5.000,-. Mocht u een ongeluk veroorzaken met zomerbanden terwijl winterbanden verplicht waren, dan  zult u ter allen tijde aansprakelijk gesteld.

Frankrijk:

In Frankrijk zijn ze iets flexibeler  als het om winterbanden gaat. Ze wordt verplicht gesteld als dit op de boren wordt aangegeven, hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen.  U zilt deze borden met name in de berggebieden tegenkomen. Veroorzaakt u een ongeluk op zomerbanden waar winterbanden verplicht zijn, dan bent u ten allen tijde aansprakelijk.

Spanje:

In het Noorden van Spanje valt ook regelmatig sneeuw in de winter en wordt er in bergen ook geskied. Winterbanden zijn hier niet verplicht, doch worden ze wel aangeraden.

Zwitserland:

Het Alpenland, als het niet op borden wordt aangegeven langs de wegen zijn winterbanden hier niet verplicht.  Uitzondering is als de toestand van de wegen erom vraagt zijn ze wel verplicht. Sneeuwketting mogen, maar je mag er niet harder dan 50 km per uur mee rijden.

Zweden:

Bij winterse omstandigheden ben je van December tot en met Maart in Zweden verplicht  om winterbanden onder je voertuig te hebben. Het bandenprofiel moet minimaal 3 mm zijn. Sneeuwkettingen  zijn geoorloofd als ook spijkerbanden.